Optimizarea SEO este considerata ca fiind cel mai important aspect de care un detinator de site trebuie sa tina cont. SEO reprezinta cea mai buna strategie de optimizare a unui website, astfel incat acesta sa ajunga sa fie pozitionat in primele rezultate ale motoarelor de cautare, dupa cum ii spune si numele Search Engine Optimization.

Este bine de stiut ca motoarele de cautare, in special cel mai important dintre acestea si anume Google, au o preferinta pentru site-urile ce sunt actualizate des cu continut nou si unic. Un continut nou si de calitate are puterea de a atrage linkuri, lucru care poate mentine website-ul pe o pozitie buna in motoarele de cautare. Un alt factor care duce la mentinerea site-ului pe pozitii bune in motoarele de cautare il reprezinta continutul mare, caci cu cat continutul este mai mare, cu atat sunt mai multe sansele de a creste site-ul in rezultatele cautarilor.
Trebuie stiut ca exista doua tipuri de optimizare SEO, si anume SEO on site si SEO off site.

Prin SEO on site intelegem toate tipurile de modificare ce sunt aduse continutului site-ului si are scopul de a face site-ul mai atractiv atat pentru cei ce il viziteaza, cat si pentru motoarele de cautare. Iar cand spunem SEO on site ne referim strict la cuvintele-cheie, deoarece cautarea in motoarele de cautare este facuta pe baza acestora.
SEO off site poate fi numita si metoda care ajuta la cresterea popularitatii unui site. Aceasta se realizeaza cu ajutorul obtinerii de backlink-uri de la site-uri mai bine cotate, neaparat site-uri ce trebuie sa fie in aceeasi nisa cu site-ul pe care dorim sa il promovam. Aceasta metoda poate aduce vizitatori, dar poate ajuta si ca site-ul sa fie promovat in motoarele de cautare, adica sa aiba rezultate in primele pagini ale acestora.

De obicei, SEO presupune o munca destul de complexa, in care este nevoie de multa rabdare, deoarece rezultatele nu apar imediat, insa traficul ce va veni in urma acestei optimizari va fi de o buna calitate si pentru o durata lunga de timp.

In cazul in care cineva nu doreste sa piarda timp sau nervi cu asta, poate apela la o firma specializata in SEO. Chiar daca asta implica si ceva costuri, este o idee destul de buna pentru cineva care, de exemplu, vrea sa promoveze un magazin online si are nevoie de o crestere mai rapida in motoarele de cautare. Bineinteles, pentru asta nu trebuie apelat la prima firma care iti iese in cale, trebuie sa cauti, sa compari si abia apoi sa alegi. De obicei firmele profesioniste de acest gen se pot gasi in discutiile de pe forumuri, discutii intre webmasteri ce au apelat la serviciile uneia dintre aceste tipuri de firme.