Atributul rel=nofollow a fost introdus de google pentru a combate spamul, in mod special comentariile spam.

In mod tehnic, definitia atributului nofollow este aceea ca google (si alte motoare de cautare care recunosc atributul) nu ar trebui sa socoteasca acel link atunci cand se calculeaza pagerankul/rankingul.

Totusi, in timp ce cred ca probabil este adevarat ca nu afecteaza pagerankul in mod direct, sunt anumite zvonuri care spun ca linkurile nofollow au anumita influenta asupra clasarii. Cel putin cred ca un amestec de linkuri dofollow si nofollow vor ajuta ca profilul siteului sa arate mai natural, ceea ce este cu siguranta un factor de clasare.

In exemple reale, am vazut o imbunatatire a pozitionarii dupa ce am obtinut un link de la un articol din wikipedia. Pentru a clarifica, toate linkurile din wikipedia au atributul nofollow, dar se pare ca acestea transmit autoritate, daca nu pagerank. Si stim foarte bine ca pagerankul nu mai este factorul de clasare la fel de important cum a fost odata.

Acestea fiind spuse, pentru ultimii ani cel putin, nu mi-am facut prea multe probleme in legatura cu atributul linkurilor pe care le primesc.

Deci, in timp ce Matt Cutts ar spune opusul, sunt inclinat sa cred ca linkurile nofollow influenteaza rankingul.